afm big afm small

Hoe investeren in vastgoed?

Het investeren in panden begint bij het eerste pand

Al snel komt u erachter dat er panden worden aangeboden op de markt waar gelijk meer beleggers in vastgoed komen kijken. Er zijn meer kapers op de kust. Het is daarom zaak vooraf voor jezelf te bepalen hoeveel je voor dit pand wilt betalen. Beleggen in panden is niet moeilijk maar je bent niet de enige. Al snel zul je de meeste kijkers wel van gezicht kennen. Beleggen in panden is een aparte bezigheid die niet veel mensen doen, maar het zijn er net genoeg om te spreken van concurrentie. Zodra je weet wat de huur van zo'n pand is en dat kun je alleen weten door erdoorheen te lopen, kun je een bod uitbrengen en over de prijs onderhandelen. Een oude wijsheid is dat de winst aan het begin zit. Als je te veel betaalt, zal je dat altijd blijven achtervolgen.

De koop

Als er overeenstemming is over de prijs dan begint het koopproces pas goed. Er moet een financiering geregeld worden en daarvoor moet een taxatie gebeuren. Als je dat overslaat en met eigen geld koopt, dan is de volgende stap het tekenen van het contract. In dat contract staan allerlei bepalingen die je wel moet kennen om ze te beoordelen. Dat je echt tekent en er in principe aan vastzit weten niet alle beginners. Beleggen in panden moet je niet licht opvatten. Zo zijn er boetes van 10% als je je niet aan de voorwaarden houdt. Een ervaren makelaar of een notaris is hier letterlijk goud waard. Wees je bewust van de risico's die je loopt.

De overdracht

Als het koopcontract is getekend en nadat de ontbindende voorwaarden zijn afgelopen, wordt het pand bij de notaris met de leveringsakte geleverd en ben je eigenaar. Als er een hypotheeklening is, wordt gelijktijdig ook de hypotheekakte gepasseerd. Notarissen noemen het opstellen van een akte en die laten tekenen door degene die voor hen zit, passeren.

Waar moet je naar kijken voorafgaand aan investeren in vastgoed

De aandachtspunten die je moet bekijken voor je gaat investeren in een appartement of huis voor de verhuur zijn allemaal redelijk logisch. Het is wel verstandig om ze eens onder elkaar te zetten en as het zover is ze een voor een af te strepen.

Met de verkoopwebsites en die voor verhuur zoals Funda en Pararius heb je snel in beeld wat de huizenprijzen zijn in een buurt en wat de huren bedragen. Daarna moet je kijken wat de kosten in een Gemeente zijn. Denk hierbij aan kosten van een VvE, OZB, rioolheffing, waterschapsbelasting, verzekeringen, onderhoud, etc.

Vervolgens moet de hoogte van een mogelijke hypotheeklening bepaald worden en de te betalen rente daarop.

Voorts moeten de kosten van vastgoedbeheer worden nagevraagd. Uitbesteden van het beheer kan om allerlei redenen aantrekkelijk zijn, al is het alleen maar omdat je er dan zelf vrijwel geen omkijken naar hebt.

Voor het dan aan te kopen pand zijn de risico's van belang. Dat gaat over mogelijke leegstand, achterstallig onderhoud, de gegoedheid van de buurt, energiemaatregelen die er genomen moeten worden. Welke huurders zou je hier krijgen?

Investeren in vastgoed: kleinere appartementen en woningen die verhuurd kunnen worden aan meerdere mensen leveren meestal het meeste rendement op.

Afbeelding bij Hoe investeren in vastgoed?

Investeren in vastgoed ingewikkeld?

Wij helpen u op weg met de uitleg over de meest gebruikte begrippen. We hebben jarenlang ervaring in beleggen in vastgoed en zijn bekend met alle regels en begrippen.

Bent u ergens een begrip tegengekomen op onze website en weet u niet wat dit betekent? Neem dan contact met ons op, dan leggen we 't u graag uit.

neem contact op
Prospectus aanvragen